Η διακοπή της μηχανικής στήριξης των ζωτικών λειτουργιών ασθενούς δεν αποτελεί έγκλημα, εάν αυτή είναι η θέληση του ασθενούς, αποφάνθηκε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας σε μία ιστορική του απόφαση που ενισχύει το δικαίωμα στην παθητική ευθανασία.
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της Γερμανίας, δημιουργεί νομολογία, αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς δημοσίου διαλόγου για την ευθανασία στη Γερμανία και αθωώνει δικηγόρο που είχε καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας, αφού συμβούλεψε μια γυναίκα να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης που διατηρούσε τη μητέρα της στη ζωή επί πέντε χρόνια και η οποία είχε ζητήσει, πριν πέσει σε κώμα, να μην διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.
Η 71 ασθενής, Ερικα Κιούλμερ, είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα.
Τελικά, το Δεκέμβριο 2007, η κόρη της και ο γιος της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα πέθανε δεκαπέντε ημέρες αργότερα «από φυσικά αίτια», ενώ ο γιος της αυτοκτόνησε.
Δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, ο οποίος είχε συμβουλέψει την κόρη να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης. Παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάσθηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην συνέχεια άσκησε έφεση. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να τον απαλλάξει.
«Εχουμε να κάνουμε με το δικαίωμα κάποιου ανθρώπου να αποφασίζει και αγγίζει το σημαντικό ζήτημα του πώς να ζεις με αξιοπρέπεια», επισήμανε το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
No comments:
Post a Comment